Så här putsar du fönster utan ränder

Fönsterputs
Att putsa fönster kräver en del tålamod så att man genomför en fönsterputs utan ränder och med ett i övrigt bra resultat. Vill du få hjälp av erfarna och professionella fönsterputsare kan du vända dig till oss som kan erbjuda dig rimliga priser för din fönsterputs.

En del tycker att det är roligt att putsa fönster medan andra skyr fönsterputsningen och försöker skjuta på det så länge som möjligt. En av orsakerna är att fönsterputsning är tidskrävande och också kräver stor noggrannhet för att man ska få ett bra resultat.

Att utföra en fönsterputs utan ränder

Att putsa fönster är en konst som kräver rätt verktyg för fönsterputs men även att arbetet utförs korrekt så man kan genomföra en fönsterputs utan ränder. Många har inte det tålamod som krävs för att putsa fönster med ett bra resultat och då kan man istället välja att anlita en fönsterputsare som utför arbetet.

Nedan har våra fönsterputsare hos Putsarkungen sammanställt sina bästa tips för att genomföra en fönsterputs utan ränder.

Bästa tiden att putsa fönster

Bor du i stadsmiljö bör du först invänta att renhållningsverket genomför sin årliga höststädning och vårstädning. Detta då det virvlar upp massor av damm, smuts och andra föroreningar i samband med städningen som sätter sig på fönstren.

Du bör också undvika att tvätta fönster på vinter då det är minusgrader vilket bidrar till att vattnet på fönstret hinner frysa vilket leder till att det bildas ränder. För att förebygga att vattnet fryser kan man tillsätta lite T-rödsprit till fönsterputsmedlet.

Putsa i bra ljus eller belysning

Man ska genomföra en fönsterputs i dagsljus eller ha en mycket bra belysning så att man kan se smutsfläckar på fönsterglasen. Det minskar även risken för att man missar fläckar som annars kan leda till att det uppstår ränder på glasen.

Undvik direkt solljus

Man ska aldrig tvätta fönster i direkt solljus. Enklast är att börja på den sida av bostaden där solen inte finns och sedan senare under dagen byta sida allt eftersom solen förflyttar sig. Detta då vattnet torkar snabbt av solens värme vilket gör att det bildas ränder på fönsterglaset om man inte är tillräckligt snabb att torka av allt vatten innan det torkar.

Putsa ett fönster i taget

Även om man gärna vill svabba in flera fönster i taget då man redan har påblötaren i handen bör man undvika detta och istället putsa ett fönster i taget. Detta så att inte vattnet på de andra fönstren hinner torka vilket kan leda till att man får ränder på fönstren.

Rätt arbetsmetod vid fönsterputs för att undvika ränder

Det är viktigt att man blöter fönstren ordentligt och skrubbar dessa så att all smuts och föroreningar lossnar. När man använder sig av en fönsterskrapa behöver man dra bort vattnet i långa svepande rörelser utan att stanna upp i rörelsen, vilket kan bidra till att man får ränder. Man behöver även använda en trasa för att torka rent fönsterskrapans gummi efter varje dragning så man får bort allt smuts från skrapan.

Använd rätt verktyg

Om man använder sig av en påblötare med tvättpäls så får man tillräckligt med vatten på påblötaren så att det räcker att tvätta hela fönstret, vilket gör att arbetet går fortare. Man ska också använda en fönsterskrapa med ett mjukt gummi som sluter tätt mot fönstret så att man inte får ränder vid fönsterputsningen.

Använd slutligen luddfria trasor som exempelvis lakan eller en mikrofiberduk för att torka av fönsterbågar och karmar.

Boka tid för din fönsterputs hos oss

Om du vill få hjälp med din fönsterputs kan du själv boka en tid för fönsterputs. Du kan också kontakta oss på Putsarkungen för mer information om våra tjänster och för att skräddarsy din fönsterputs, om du har särskilda behov eller krav.

Guider och resurser

Vi har tagit fram riktigt bra guider och resurser relaterat till fönsterputsning och städning. Läs nedan.

Anlita fönsterputsare till dina fönster
Fönsterputs

Anlita fönsterputsare till dina fönster

Läs vidare här!
Checklista för fönsterputs
Fönsterputs

Checklista för fönsterputs

Läs vidare här!
Fönsterputs till företag
Fönsterputs

Fönsterputs till företag

Läs vidare här!
Hur putsar man fönster?
Fönsterputs

Hur putsar man fönster?

Läs vidare här!
Vad kostar fönsterputs?
Fönsterputs

Vad kostar fönsterputs?

Läs vidare här!
Rengöring av altanfönster / dörrar
Städning

Rengöring av altanfönster / dörrar

Läs vidare här!