Hur putsar man fönster?

Fönsterputs
När du ska putsa dina fönster är det bra att du dels har tillgång till verktyg som underlättar din fönsterputs. Du behöver även sätta av en del tid så att arbetet kan utföras metodiskt och noggrant för bäst resultat. Här kan du läsa mer om hur man putsar sina fönster.

Smutsiga fönster leder till att man får in mindre ljus i bostaden samtidigt som det blir svårare att se ut. Smutsen på fönster består bland annat av föroreningar som blåser med vinden eller som kommer med regn. Det är också vanligt att föroreningar från hårt trafikerade vägar och industrier bidrar till att smutsa ned fönstren.

Att putsa sina fönster

Normalt behöver man putsa sina fönster invändigt ett par gånger om året och utvändigt cirka 4 gånger per år, ibland mer om bostaden ligger belägen i ett utsatt område. Att putsa fönster är ett tidskrävande arbete som också kräver en del tålamod och noggrannhet så att man får ett bra resultat.

Så här putsar man sina fönster

Att putsa fönster kräver en del tid och tålamod för att få ett bra resultat. En förutsättning för att kunna utföra arbetet enkelt och effektivt är att man har rätt verktyg för fönsterputs. Nedan kan du läsa våra tips för hur du bäst går tillväga då du putsar dina fönster.

Tänk på att du bör tvätta dina fönster då det är ljust ute eller i bra belysning så att du ser smutsen. Du bör undvika att tvätta fönster i direkt solljus då vattnet torkar snabbt vilket kan leda till att det blir fläckar på glaset.

1. Börja med att införskaffa rätt utrustning

När du ska putsa dina fönster behöver du rätt verktyg så att du kan utföra arbetet med ett bra resultat samtidigt som du slipper ränder efter din fönsterputs.

• En hink på 10 liter.

• Fönsterputsmedel. Enklast är att blanda 8 liter vatten med två matskedar diskmedel. Då får du ett fönsterputsmedel som får dina fönsterglas rena samtidigt som det är skonsamt mot miljön.

• Påblötare eller en svamp för att tvätta fönstret.

• Fönsterskrapa med ett mjukt gummi för att få dra dina fönster torra utan ränder.

• Trasor som används för att torka av fönsterbågar och karmar. Även en trasa som används för att torka av gummit på fönsterskrapan så du inte för smuts vidare till nästa fönster.

• En pall eller stege så att du kommer åt överkanten på höga fönster.

2. Torka av fönsterbågar och karmar

Använd en trasa för att rengöra fönstrets bågar och karm från smuts så att smutsen inte hamnar på dina rena fönster.

3. Tvätta fönstret

Börja med att tvätta fönstret med en påblötare eller en svamp. Gnugga lite så du får bort smuts som fastnat på fönstret.

4. Dra fönstret rent med fönsterskrapa

Använd sedan gummiskrapan för att dra bort allt vatten från fönstret. Börja i vänstra hörnet på fönstret och dra rakt nedåt, torka av gummit med trasa och fortsätt sedan att dra ned vattnet mot underkarmen tills du når högra delen av fönstret. Avsluta med att torka av karmar och fönsterbrädan med en trasa.

Våra fönsterputsare kan hjälpa dig med din fönsterputsning

Putsarkungen har erbjudit fönsterputsning åt företag och privatpersoner sedan år 2010 och är idag ledande inom området på flera orter i Sverige. Samtliga våra fönsterputsare är utbildade och har en gedigen erfarenhet inom branschen vilket gör att vi alltid utför våra arbeten säkert, korrekt och med högsta kvalitet.

Idag kan vi även erbjuda ytterligare tjänster som exempelvis hemstädning, storstädning, flyttstädning, kontorsstädning och byggstädning. Det innebär att vi kan skräddarsy våra tjänster så att de passar allas behov, både med eller utan fönsterputsning.

Vill du få hjälp med din fönsterputs kan du anlita en fönsterputsare från Putsarkungen som ser till att du får dina fönster putsade med ett perfekt resultat till ett rimligt pris.

Guider och resurser

Vi har tagit fram riktigt bra guider och resurser relaterat till fönsterputsning och städning. Läs nedan.

Anlita fönsterputsare till dina fönster
Fönsterputs

Anlita fönsterputsare till dina fönster

Läs vidare här!
Checklista för fönsterputs
Fönsterputs

Checklista för fönsterputs

Läs vidare här!
Fönsterputs till företag
Fönsterputs

Fönsterputs till företag

Läs vidare här!
Hur putsar man fönster?
Fönsterputs

Hur putsar man fönster?

Läs vidare här!
Vad kostar fönsterputs?
Fönsterputs

Vad kostar fönsterputs?

Läs vidare här!
Rengöring av altanfönster / dörrar
Städning

Rengöring av altanfönster / dörrar

Läs vidare här!